لرزش بدن میتواند ناشی از نوعی بیماری عصبی مانند: بیماری پارکینسون، مصرف دارو، اضطراب و دلایل دیگر باشد. درمان لرزش بدن به علت آن بستگی دارد، اما ممکن است شامل دارو، جراحی و روشهای درمان اصلاح سبک زندگی باشد. لرزش در بدن نوعی انقباض غیرارادی ماهیچه با الگوی ریتمیک است که باعث لرزش در یک یا چند قسمت از بدن میشود. این مقاله انواع مختلف لرزش بدن و علل آن را بیان میکند. ما همچنین گزینههای درمانی موجود برای لرزش بدن را شرح میدهیم. برای اینکه دریابید، لرزش بدن نشانه چیست؟ تا انتهای مقاله، مارا همراهی کنید.
لرزش بدن نشانه چیست؟
بسیاری از افراد به دلایل مختلفی دچار لرزش میشوند. امام واقعا لرزش بدن نشانه چیست؟ ممکن است نشانه بیماریهای عصبی مانند پارکینسون و ام اس باشد، یا مصرف برخی داروها، مواد مخدر، الکل و…. بیماری ترمور اسنشیال یا لرزش اساسی خود یکی از بیماریهایی است که موجب لرزش بدن میشود.
لرزش بدن چیست؟
لرزش در حالت استراحت و لرزش عملی، انقباضات غیرارادی عضلانی هستند که ممکن است نشانه بیماری زمینهای باشد. متخصصان پزشکی لرزش بدن را به دو دسته طبقهبندی میکنند. این دستهها لرزشهای استراحت و لرزشهای عملی هستند. چندین مدل مختلف از لرزش در بدن وجود دارد. هر کدام از انواع مختلف آن دلایل و علائم خاصی دارند که در شرایط گوناگون بروز پیدا میکنند. به صورت کلی این لرزشها به انواع گوناگونی تقسیم میشوند که عبارتند از:
لرزش استراحت
لرزش در حال استراحت در قسمتی از بدن رخ میدهد که آرام است و به طور کامل توسط گرانش پشتیبانی میشود. برای مثال، زمانی که دستها روی پاها قرار میگیرند، ممکن است که در دستان لرزش احساس شود. این نوع از لرزیدن بدن، در طی حرکات ارادی کاهش مییابد.
لرزشهای عملی
به صورت کلی لرزشهایی که در طول حرکات ارادی در عضلات رخ میدهد، لرزش عملی یا گفته میشود. پنج زیرمجموعه مختلف از این نوع لرزش وجود دارد. انواع مختلف این لرزشها شامل لرزشهای جنبشی که با هر نوع حرکت ارادی رخ میدهد، میشود. برخی دیگر از این لرزشها، لرزشها با حرکات هدف دار مانند لمس بینی رخ میدهند، هستند. نوع دیگر آن، معمولاً با نزدیکتر شدن فرد به هدف بدتر میشود. بعضی از انواع لرزش، فقط در هنگام انجام کارهای بسیار ماهر یا هدف گرا وجود دارد. به عنوان مثال، ممکن است فردی هنگام نوشتن، نقاشی یا صحبت کردن، این لرزش را تجربه کند. هنگام تلاش برای حفظ موقعیت در برابر گرانش رخ میدهد، مانند زمانی که بازوها را دراز کرده اید. همچین ممکن است، در طی انقباض ارادی عضلانی رخ میدهد که شامل حرکت نمیشود. به عنوان مثال، فردی ممکن است در هنگام نگه داشتن یک جسم سنگین در یک موقعیت ثابت، این لرزش را تجربه کند.
همچنین درمورد صرع نیز بخوانید.
انواع لرزش بدن
متخصصان پزشکی بیشتر دستههای مختلف لرزش بدن را به انواع مختلف طبقهبندی کرده اند. این طبقه بندی از انواع لرزش بدن عبارتند از:
- لرزش پارکینسونی
- لرزش اساسی
- دیستونیک
- لرزش مخچه
- فیزیولوژیک
لرزش پارکینسونی
حدود ۷۰ درصد از افراد مبتلا به بیماری پارکینسون لرزش هنگام استراحت را تجربه میکنند. مشخصه پارکینسون (PT) لرزش نسبتاً آهسته است که از انگشتان دست شروع میشود. با گذشت زمان، این نوع از لرزش ممکن است به سمت ساعد پیشرفت کند. سایر علائم بیماری پارکینسون عبارتند از:
- حرکات آهسته
- سفتی عضلات
- بیثباتی هنگام ایستادن یا حفظ تعادل
همچنین در مورد پیشگیری از پارکینسون نیز بخوانید!
لرزش اساسی
ترمور اسنشیال معمولا در هر دو طرف بدن رخ میدهد، اما علائم در سمت غالب بیماری بیشتر قابل توجه است. ویژگی بارز لرزش اساسی لرزش دستها و بازوها در هنگام انجام کار و گاهی اوقات در حالت استراحت است. لرزش اساسی ممکن است در سایر قسمتهای بدن نیز رخ دهد، از جمله:
- سر
- تارهای صوتی
- پاها
لرزش مخچه
زمانی اتفاق میافتد که فرد در آستانه انجام یک حرکت هدفمند است. برای مثل، بیمار هنگام بلند کردن قاشق یا غذا خوردن دچار لرزش میشود. فرکانس پایین و دامنه بالایی دارد؛ فرکانس به سرعت لرزش اشاره دارد، در حالی که دامنه، درجه حرکت بخشی از بدن است. پزشکان معمولاً لرزش مخچه را در افراد مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس و سایر اختلالات عصبی تشخیص میدهند.
لرزش دیستونیک
لرزش دیستونیک شامل چرخش یا تکان دادن غیرارادی اندامها است. برخی از موقعیتهای دست و بازو ممکن است باعث توقف لرزش شوند. نوع دیستونیک نادر است و معمولاً در افراد زیر ۵۰ سال رخ میدهد.
لرزش فیزیولوژیک
همه افراد ممکن است نوعی لرزش فیزیولوژیک داشته باشند، یک لرزش با فرکانس بالا و دامنه کم که در حالت استراحت و در حین حرکت رخ میدهد. لرزشهای فیزیولوژیک معمولاً بر فعالیتهای روزانه فرد تأثیر نمیگذارد. با این حال، عوامل زیر ممکن است این نوع لرزش را تشدید کند:
- محرکهایی مانند کافئین و نیکوتین
- اضطراب
- خستگی
- داروهای خاص
علل لرزش بدن
در برخی موارد، لرزش بدن به دلیل اختلال در عملکرد نواحی عمقی مغز است که حرکت را کنترل میکند. این نوع اختلال ممکن است در نتیجه برخی شرایط عصبی باشد. این شرایط که موجب لرزش بدن میشوند عبارتند از:
- سکته
- آسیب تروماتیک مغز
- بیماریهای عصبی، مانند بیماری پارکینسون و ام اس (MS)
برخی از داروها نیز ممکن است باعث لرزش بدن شوند که عبارتند از:
- آمیودارون
- آمفتامینها
- داروهای آسم
- آتورواستاتین
- کافئین
- کاربامازپین
- کورتیکواستروئیدها
- سیکلوسپورین
- اپی نفرین
- عوامل کاهش دهنده قند خون
- برخی از داروهای روان پریشی، اختلالات عصبی و داروهای ضد افسردگی
برخی دیگر از علل لرزش بدن میتواند شامل موارد زیر باشد:
- اضطراب
- سوء مصرف یا ترک الکل
- مسمومیت با جیوه
- پرکاری یا پرکاری تیروئید
- نارسایی کبد یا کلیه
تشخیص
هنگام تشخیص لرزش بدن، پزشک ممکن است از معاینات فیزیکی و عصبی و تستهای تشخیصی استفاده کند. در معاینه فیزیکی بررسی میشود که آیا انقباضات عضلانی در حالت استراحت یا در حین انجام کار رخ میدهند. لرزش در کجای بدن رخ میدهد و فرکانس و دامنه لرزش چقدر است.
هنگام انجام معاینه عصبی، افزایش سفتی عضلات، اختلال در تعادل و ناهنجاریهای گفتاری بررسی میشود. پزشک همچنین ممکن است آزمایشهای تشخیصی زیر را برای تعیین علت لرزش بدن تجویز کند:
- آزمایش خون و ادرار: این آزمایشات ممکن است به رد برخی از علل لرزش بدن، مانند: عوارض جانبی دارو، تداخلات دارویی، نوشیدن سنگین مزمن و اختلال عملکرد تیروئید کمک کند.
- تستهای تصویربرداری تشخیصی: MRI یا CT به تشخیص هرگونه آسیب مغزی که ممکن است باعث لرزش شود کمک میکند. اسکن توموگرافی (PET) یا یک روش SPECT، که در آن متخصص یک ماده شیمیایی را به رگ تزریق میکند، گاهی اوقات اگر پزشک مشکوک به پارکینسون باشد، مناسب است.
- الکترومیوگرام (EMG): این تست فعالیت الکتریکی عضلات را ثبت میکند. پزشک ممکن است از آن برای اندازه گیری فعالیت غیر ارادی عضلات در پاسخ به تحریک عصبی استفاده کند.
درمان لرزش بدن
درمانهای خاص ممکن است به کاهش دفعات و شدت لرزش بدن کمک کند. اینکه فرد چه درمانی دریافت میکند به علت، نوع و شدت لرزش او بستگی دارد. برخی از گزینههای درمانی موثر عبارتند از:
- داروها
- روشهای غیر جراحی
- جراحی
- تغییر سبک زندگی
دارو برای لرزش بدن
داروها میتوانند به مدیریت لرزش بدن کمک کنند. جدول زیر کلاسهای مختلف دارویی را که پزشک ممکن است برای لرزش بدن تجویز کند، به همراه نمونههایی از هر کدام نشان میدهد. این داروهها عبارتند از:
- بتا بلوکرهای آتنولول
- متوپرولول
- نادولول
- پروپرانولول
- سوتالول
- داروهای ضد تشنج پریمیدون
- گاباپنتین
- توپیرامات
- بنزودیازپین آلپرازولام
- کلونازپام
- داروهای بیماری پارکینسون لوودوپا
- کاربیدوپا
نکته: در برخی موارد، پزشکان با موفقیت از بوتاکس برای کاهش و درمان لرزش استفاده کردهاند.
روشهای غیر جراحی برای لرزش بدن
در برخی موارد، پزشک ممکن است، روش غیر جراحی را برای کمک به کنترل لرزش بدن توصیه کند. به عنوان مثال میتوان به سونوگرافی متمرکز و فرسایش با فرکانس رادیویی اشاره کرد.
سونوگرافی متمرکز
تالاموس بخشی از مغز است که در حرکت نقش دارد. آسیب یا اختلال در سلولهای عصبی در تالاموس میتواند منجر به لرزش عضلانی شود. سونوگرافی متمرکز پرتو ظریفی از امواج اولتراسوند را به سلولهای عصبی ناکارآمد در تالاموس میرساند. این کار، سلولها را از بین میبرد و در نتیجه لرزش فرد را کاهش میدهد.
فرسایش بسامد رادیویی
فرسایش فرکانس رادیویی از امواج رادیویی برای تولید جریان الکتریکی استفاده میکند. این جریان عصب ناکارآمد را گرم میکند و توانایی ارسال و دریافت سیگنالها را قطع میکند.
عمل جراحی
مداخلات جراحی که ممکن است به مدیریت لرزش بدن کمک کند شامل تحریک عمقی مغز (DBS)، پالیدوتومی و تالاموتومی است. تحریک عمیق مغز رایجترین درمان جراحی برای لرزش است. این روش شامل کاشت الکترودهای جراحی در تالاموس است. یک جراح الکترودهایی را به دستگاهی به نام مولد پالس متصل میکند که آنها را در قفسه سینه فرد کاشته میکند. مولد پالس جریان الکتریکی را به الکترودهای تالاموس میفرستد. سپس نبض وارد تالاموس میشود و لرزش را قطع میکند.
تالاموتومی یک روش جراحی است که برای همیشه قسمت مشکل دار تالاموس را از بین میبرد. پزشکان معمولاً این جراحی را برای لرزش شدیدی که به درمانهای دیگر پاسخ نداده است، استفاده میکنند. همچنین از پالیدوتومی، برای علائمی مانند: لرزش، برادیکینزی، نوسانات حرکتی، دیسکینزیها و دیستونی ناشی از دارو استفاده میکند.
تغییر سبک زندگی
برخی از تغییرات سبک زندگی ممکن است لرزش بدن را کاهش دهد یا به افراد کمک کند تا وضعیت خود را مدیریت کنند. کارهایی که برای اصلاح و تغییر در روش زندگی برای بهبود و کاهش لرزش میشود انجام داد، عبارتند از:
- حذف یا کاهش مواد محرک لرزش مانند کافئین و نیکوتین
- گفتار درمانی برای کمک به مدیریت لرزش صدا
- فیزیوتراپی برای کمک به بهبود قدرت، کنترل و هماهنگی عضلات
- کاردرمانی برای کمک به افراد در انجام فعالیتهای معمول روزانه خود
کلام پایانی
لرزش بدن انواع مختلفی دارد و نوعی که فرد تجربه میکند گاهی اوقات میتواند دلیل آن را نشان دهد. گاهی اوقات، لرزش بدن به دلیل یک بیماری عصبی زمینه ای، مانند سکته مغزی، بیماری پارکینسون، یا مولتیپل اسکلروزیس است. با این حال، ممکن است از عوارض جانبی داروها، اضطراب، خستگی یا استفاده از مواد محرک نیز باشند. پزشک برای تعیین علت و ارائه درمانهای مناسب کار خواهد کرد. درمان صحیح ممکن است دفعات و شدت لرزش را کاهش دهد.
دیدگاهتان را بنویسید