جراحی پالیدوتومی

جراحی پالیدوتومی: آشنایی کامل با عوارض و فواید آن!

جراحی پالیدوتومی، برای تمام علائم حرکتی اصلی از جمله لرزش، سفتی عضلات، برادی‌کینزی، نوسانات حرکتی، دیسکینزی‌ها و دیستونی ناشی از دارو موثر است. همچنین ممکن است علائم محوری از جمله راه رفتن، تعادل و انجماد عضلات(شانه یخ‌زده) را بهبود ببخشد. برای آشنایی کامل با این عمل جراحی تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

جراحی پالیدوتومی چیست؟

جراحی پالیدوتومی چیست؟ 

جراحی پالیدوتومی یک روش جراحی مغز و اعصاب است که در طی این فرآیند، یک پروب الکتریکی کوچک در یکی از هسته‌های ماده خاکستری مغز (گلوبوس پالیدوس) قرار می‌گیرد که می‌توان آن را در 60 ثانیه تا دمای 80 درجه سانتی‌گراد گرم کرد تا ناحیه کوچکی از سلول‌های مغز را از بین ببرد.

دلایل‌عدم بهبود بیمار بعد از جراحی 

به صورت کلی جراحی پالیدوتومی یک عمل موفقیت‌آمیز است، اما دو دلیل رایج برای‌عدم بهبود بیماران پس از پالیدوتومی وجود دارند که عبارتند از:

  • بیمار مبتلا به ایدیوپاتیک نباشد، اما سندرم پارکینسون داشته باشد.
  • ضایعه (ها) خارج از محدوده حسی حرکتی GPi قرار گرفته باشند. 

عوارض جانبی پالیدوتومی

اثرات جانبی جراحی پالیدوتومی، در همه افراد رخ نمی‌دهند، اما امکان بروز این عوارض نسبت به جراحی‌های دیگر بیشتر است. برخی از عوارض احتمالی پالیدوتومی، ممکن است تنها چند روز یا چند هفته پس از جراحی آشکار شوند. یکی از حادترین عوارض این جراحی، خونریزی مغزی است. عوارض ناشی از این جراحی شامل:

  • ضعیف شدن حافظه
  • آسیب به مجرای بینایی
  • فلج
  • افسردگی
  • سکته مغزی
  • سرازیر شدن آب دهان
  • گیجی
  • دیس آرتری ( اختلال گفتاری)
  • دیسفونی
جراحی پالیدوتومی

تاثیرات جراحی پالیدوتومی 

این جراحی بر روی بیماری‌های مختلف تاثیرات مثبتی دارد که در ادامه به شرح آن‌ها می‌پردازیم. این اثرات عبارت‌اند از: 

  • تاثیر بر بیماری پارکینسون: عوارض پیشرفت بیماری و درمان دارویی از جمله لرزش، فرسودگی، نوسانات حرکتی و دیسکینزی را برطرف می‌کند. پالیدوتومی در بیماران پارکینسون ترجیحا باید یک طرفه باشد. 
  • تاثیر بر دیستونی: علائم غیرفعال کننده که به درمان دارویی پاسخ نمی‌دهند، از جمله آنتی کولینرژیک‌ها، بنزودیازپین‌ها و سم بوتولینوم همچنین در موارد خاص، پالیدوتومی ممکن است به صورت پالیدوتومی دوطرفه در بیماران دیستونیک انجام شود. دیستونی، با پالیدوتومی دو طرفه یا پالیدوتومی یک طرفه در مقابل سیستم DBS گلوبوس پالیدوس اینترنوس (GPi) درمان شود. 
  • سیستم ضد تحریک عمیق مغز (DBS): در بیمارانی که نیاز به جراحی پالیدوتومی دو طرفه دارند (به عنوان مثال، بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون، لرزش اساسی)، پالیدوتومی و تالاموتومی، در مقابل سیستم DBS انجام می‌شود. 

مراحل جراحی پالیدوتومی

پس از اینکه بیمار، به صورت سرپایی مورد ارزیابی قرار گرفت؛ پذیرش شده و تحت آزمایش‌های دقیق و پارامترهای ارزیابی قرار می‌گیرد که به جراح کمک می‌کند تا بهترین درمان را ارائه دهد. همچنین بیمار توسط متخصص بیهوشی برای تعیین آمادگی جراحی ارزیابی می‌شود. سپس بعد از یک روز، بیمار تحت MRI قرار می‌گیرد. پس از انتقال بیمار به اتاق عمل، یک قاب تحت بی‌حسی موضعی روی سر بیمار ثابت می‌شود و بیمار پس از فیکساسیون فریم، سی تی اسکن انجام می‌دهد.پس از بازگشت بیمار از سی تی اسکن، سر او با کمک فریم روی میز ثابت می‌شود.

سر بیمار، به طور کامل با محلول ضد عفونی کننده تمیز می‌شود و مسیر جراحی مناسب برای هدف قرار دادن GPi شناسایی شده و برش بر اساس مختصات انجام می‌شود؛ میکروالکترود پس از ایجاد یک سوراخ کوچک در جمجمه وارد می‌شود، سپس یک ضایعه با استفاده از انرژی حرارتی در سطح و لحظه مناسب ایجاد می‌شود. زخم بسته می‌شود و بیمار به سی تی اسکن منتقل می‌شود و سپس بیمار متعاقباً به اتاق خود منتقل می‌شود.

کلام پایانی

در این مطلب جراحی پالیدوتومی را به صورت کامل مورد بررسی قرار دادیم و با انواع و کاربرد هر کدام از آن‌ها آشنا شدیم، همچنین با عوارض و این عمل جراحی آشنا شدیم. پالیدوتومی، مناسب‌ترین راه درمانی برای بیماری‌هایی مانند پارکینسون بوده است، امروزه استفاده از جراحی پالیدوتومی با تشخیص متخصص انجام می‌شود و پزشک نوع جراحی مناسب برای بیمار را مشخص می‌کند.