بیماری پارکینسون، یک بیماری عصبی مزمن است که تاثیر جدی بر کیفیت زندگی افراد مبتلا دارد. این بیماری به تدریج باعثعدم کنترل حرکتی، لرزش، سفتی عضلات و مشکلات تعادل میشود. اما خبر خوب این است که با اتخاذ برخی اقدامات پیشگیرانه، میتوان از بروز آن جلوگیری کرد یا حداقل شدت آن را کاهش داد. در این مقاله، به بررسی راهکارهای پیشگیری از پارکینسون میپردازیم. برای آشنایی با این راهکارها تا انتها همراه ما باشید.
پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون، اغلب به صورت آهسته و تدریجی شروع میشود و باعث لرزش، سفتی و افتادگی عضلات، کاهش حرکت و مشکلات تعادل میشود. علت اصلی بیماری پارکینسون کاهش تولید دوپامین (یک نوروترانسمیتر مغزی) در مناطق مغزی مرتبط با حرکت است. اگرچه علت دقیق بروز این بیماری هنوز مشخص نیست، اما عوامل ژنتیکی و محیطی به عنوان عوامل مؤثر در بروز بیماری پارکینسون شناخته شدهاند.
علاوه بر مشکلات حرکتی، بیماران ممکن است با مشکلات ذهنی و احساسی نیز مواجه شوند، مانند افسردگی، اضطراب، مشکلات خواب و مشکلات کنترل روانی. بیماری پارکینسون تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی افراد مبتلا دارد و نیازمند مراقبت و درمان مناسب است.
فاکتورهای خطر بیماری پارکینسون
از جمله فاکتورهای خطر بیماری پارکینسون میتوان به سن بالا، سابقه خانوادگی، عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی مانند مواد شیمیایی، سموم و آلودگی هوا اشاره کرد. درک این فاکتورها و اقداماتی برای کاهش تماس با آنها میتواند در پیشگیری از بروز بیماری موثر باشد.
راههای پیشگیری از پارکینسون
پیشگیری از پارکینسون، شامل: فعالیت بدنی منظم و ورزش، مثلاً پیادهروی، شنا یا تمرینات مقاومتی، میتواند به کاهش خطر ابتلا به این بیماری کمک کند. همچنین، تغذیه سالم و متنوع با مصرف مناسب میوهها، سبزیجات، ماهی و محصولات کامل غلات نیز مفید است. به علاوه، مدیریت استرس، خواب کافی، جلوگیری از مواجهه با عوامل محیطی ضار مانند سموم شیمیایی و سیگار، و مشاوره با پزشک برای مراقبت و درمان مناسب نقش مهمی در پیشگیری از بیماری پارکینسون ایفا میکنند. برای جلوگیری از ابتلا به بیماری پارکینسون، میشود اقداماتی را انجام داد و برخی موارد را رعایت کرد که عبارتند از:
- دوری از سموم و آفت کشها
- سبزیجات تازه و خام
- اسیدهای چرب امگا ۳
- ویتامین D۳
- چای سبز
- ورزش هوازی منظم
- CoQ10
- مدیریت استرس
- خواب کافی
با بهترین ویتامین برای پارکینسون آشنا شوید!
دوری از سموم و آفت کشها
آفت کشها به شدت در ایجاد پارکینسون نقش دارند. محققان سطوح بالایی از آفتکشها را در مغز مبتلایان به پارکینسون در مقایسه با افرادی که سطح دوپامین معمولی دارند، یافتهاند. علاوه بر این، کارگران کشاورزی که خود را در معرض این آفتکشها میبینند، به طور قابلتوجهی نسبت به عموم مردم، میزان PD بالاتری دارند. برخی از آفت کشها وجود دارد که کشاورزان میتوانند به طور قانونی روی محصولات خود در حالی که روی برچسب ارگانیک آویزان هستند استفاده کنند. به همین دلیل است که دانستن منشاء غذا بیش از هر زمان دیگری مهم است.
سبزیجات تازه و خام بخورید
اگر به دلایل بیشتری برای خوردن سبزیجات خود نیاز داشتید، این باید به بهترین شکل ممکن باشد. مطالعات نشان میدهد که افزایش مقادیر ویتامین B اسید فولیک که عمدتا در سبزیجات یافت میشود، میتواند به طور قابل توجهی خطر ابتلا به پارکینسون را کاهش دهد. بهترین منابع اسید فولیک به طور همزمان برخی از سالمترین مواد غذایی روی کره زمین هستند. یعنی سبزیجات سبز تیره مانند بروکلی، اسفناج، کلم بروکسل، مارچوبه و بامیه که همه آنها را میتوانید در حیاط خانه خود پرورش دهید. ویتامین B را میتوان در آووکادو، حبوبات و عدس نیز یافت.
اسیدهای چرب امگا ۳ را در رژیم غذایی خود بگنجانید
پارکینسون ماهیت التهابی دارد، بنابراین محققان بیشتر وقت خود را صرف بررسی اثرات ضد التهابی اسیدهای چرب امگا ۳ بر این بیماری کردهاند. اسیدهای چرب امگا ۳ به شدت در پیشگیری از تخریب سلولی و مرگ نقش دارند و فواید آنها فراتر از پیشگیری از پارکینسون است. امگا ۳، فواید اضافهای مانند متعادل کردن سطح کلسترول، تقویت ایمنی و افزایش سلامت قلب و عروق دارد. منابع اصلی از این اسید چرب ماهیهای صید شده وحشی، تخم مرغ و گردو هستند.
ویتامین D۳
ویتامین D تنها از دو منبع تامین میشود:
- نور خورشید: با کمک کلسترول و ویتامین ها، ویتامین D از نظر شیمیایی تغییر کرده و در جریان خون جذب میشود.
- چربی حیوانی: خوردن چربی حیوانی از حیوانات سالمی که وحشی هستند یا از علف تغذیه میکنند، منبع اصلی ویتامین D است.
بدون ویتامین D کافی، نمیتوان مقادیر کلسیم یا فسفر مورد نیاز بدن را برای عملکرد صحیح جذب کرد، در نتیجه مجموعهای از اثرات منفی ایجاد میشود که با افزایش سن بیشتر میشوند. حدود ۷۰ درصد از بیماران پارکینسونی که زودهنگام درمان نشدهاند، سطوح پایین ویتامین D دارند. سایر فواید ویتامین D:
- به تقویت ایمنی کمک میکند
- سلامت استخوانها را بهبود میبخشد و از پوکی استخوان جلوگیری میکند
- برای جذب مواد معدنی در بدن ضروری است
- در برابر زوال عقل محافظت میکند
- در برابر سرطان محافظت میکند
- انرژی و خلق و خو را افزایش میدهد
چای سبز
خواص آنتی اکسیدانی ذاتی چای سبز به خوبی شناخته شده است و فواید این نوشیدنی خوشمزه بیحد و حصر به نظر میرسد که عبارتاند از:
- ضد التهاب
- مواد مغذی متراکم
- خطر ابتلا به سرطان را کاهش میدهد
- توانایی سوزاندن چربی را افزایش میدهد
- عملکرد مغز را بهبود میبخشد
مطالعات متعدد نشان دادهاند که ترکیبات خاص موجود در چای سبز دارای مزایای محافظتی بیشماری بر روی شبکه عصبی مغز هستند. همچنین ثابت شده است که چای سبز، سطح دوپامین را در بافت مغز بیمار حفظ میکند و شدت علائم پارکینسون را کاهش میدهد. هنگام خرید چای سبز، مهم است که یک مارک با کیفیت بالاتر انتخاب کنید، زیرا برخی از مارکهای با کیفیت پایین حاوی مقادیر زیادی فلوراید هستند که نشان داده شده است که اثرات تخریبی بر عملکرد مغز دارد.
ورزش هوازی منظم
ورزش، علاوه بر فواید فیزیکی مانند: افزایش ظرفیت ریه، تراکم استخوان و طول عمر کلی، تأثیر مشخصی بر سلامت مغز دارد. تمرینات هوازی منظم التهاب را در مغز کاهش میدهد و به مقابله با سیگنالهای التهابی که منجر به ایجاد پارکینسون میشود، کمک میکند. ورزش هوازی متوسط، اما منظم میتواند سلامت شناختی کلی افراد را بهبود بخشد. با توجه به اثر تخریبی پارکینسون بر عملکرد شناختی و حافظه، نمیتوان اهمیت ورزش منظم را نادیده گرفت.
CoQ10
CoQ10، کوآنزیمی است که در بدن اکثر موجودات از جمله بدن انسان یافت میشود. سلولهای بدن از آن برای تولید انرژی برای رشد و نگهداری بیشتر سلولها استفاده میکنند. این کوآنزیم، به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل میکند و از همان سلولها در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد محافظت میکند. نشان داده شده است که کمبود CoQ10 به بیماریهای عصبی مرتبط با افزایش سن مانند آلزایمر و پارکینسون کمک میکند. مشخص شده است که بیماران مبتلا به PD، سطوح پایینی از این کوآنزیم حیاتی در پلاکت ها، پلاسما و مناطق حیاتی مغز خود دارند. مطالعات مختلف نشان دادهاند که مکمل CoQ10، میتواند وخامت تدریجی پارکینسون را کاهش داده و از کاهش دوپامین جلوگیری کند.
CoQ10 به وفور در گوشتهای اندام مانند: جگر، کلیه، قلب و همچنین گوشت گاو تغذیه شده با علف و ماهیهای صید وحشی یافت میشود. برخی از سبزیجات، از جمله اسفناج، بروکلی و گل کلم حاوی CoQ10 هستند، اما چیزی نزدیک به مقادیر موجود در گوشت نیست. این کوآنزیم، باید همراه با چربی سالم مصرف شود تا جذب آن را فراهم کند و مصرف گوشتها، سرشار از چربیهای سالم را بیمعنا میسازد. همچنین میتوان آن را به عنوان یک مکمل غذایی مصرف کرد.
مدیریت استرس در پیشگیری از پارکینسون
استرس مدیریت نشده میتواند یکی از عوامل مهم در بروز بیماری پارکینسون باشد. روشهای مدیریت استرس از جمله مدیتیشن، تمرینات تنفسی، یوگا و تکنیکهای آرامش بخش میتواند به کاهش استرس و پیشگیری از بروز بیماری کمک کند.
خواب کافی و منظم برای پیشگیری از پارکینسون
خواب کافی و منظم نقش مهمی در پیشگیری از بیماری پارکینسون دارد. کافی بودن خواب به مغز اجازه میدهد تا به خود بازیابی کند و سلولهای عصبی را ترمیم کند. برای خواب بهتر، میتوان از ایجاد روال خواب منظم، ایجاد محیط خواب مناسب و رعایت عادتهای سالم قبل از خواب استفاده کرد.
کلام پایانی
بیماری پارکینسون، باعث تغییرات جدی در زندگی افراد مبتلا میشود، اما با اتخاذ اقدامات پیشگیرانه، میتوان از بروز و پیشرفت آن جلوگیری کرد. فعالیت بدنی، تغذیه سالم، مدیریت استرس، حفاظت از عوامل محیطی ضار و خواب کافی از جمله راهکارهای مهم در پیشگیری از بیماری پارکینسون هستند. همچنین، مشاوره با پزشک و رعایت سلامتی عمومی نیز برای جلوگیری از بروز بیماری بسیار مهم است.
دیدگاهتان را بنویسید