مراحل پارکینسون

مراحل پارکینسون: با ۵ مرحله پارکینسون آشنا شوید! 

پارکینسون، یک بیماری خطرناک است که تاثیر بسیار زیادی بر روی زندگی افراد مبتلا به آن دارد. علت اصلی و دقیق این بیماری به صورت قطعی مشخص نشده، اما پزشکان با بررسی علائم می‌توانند آن را تشخیص داده و به درمان این علائم به پردازند. در این مقاله، قصد داریم مراحل پارکینسون را مورد بررسی قرار دهیم، تا انتهای مقاله همراه ما باشید. 

پارکینسون

بیماری پارکینسون چیست؟ 

پارکینسون، یک بیماری عصبی مزمن است که باعث اختلال در حرکات می‌شود. علائم این بیماری ممکن است با گذشت زمان تشدید شده و بر زندگی روزمره فرد تأثیر می‌گذارد. این نشانه‌ها شامل لرزش یا حرکات غیرقابل کنترل، عدم هماهنگی، مشکل در تعادل و مشکلات صحبت کردن است. با این حال، علائم متفاوت است و ممکن است با پیشرفت بیماری بدتر شود. علائم اصلی پارکینسون عبارتند از: 

  • لرزش و حرکات غیر قابل کنترل
  • کندی حرکت (برادی‌کینزی) 
  • مشکل در تعادل 
  • سفتی در اندام‌ها

مراحل پارکینسون چیست؟ 

بسیاری از پزشکانی که این اختلال مغزی (پارکینسون) را تشخیص می‌دهند، برای طبقه‌بندی شدت علائم به مقیاس رتبه‌بندی هوهن و یار (Hoehn و Yahr) تکیه می‌کنند. این مراحل پارکینسون، بر اساس پیشرفت بیماری به پنج مرحله تقسیم می‌شود. این پنج مرحله به پزشکان کمک می‌کند تا میزان پیشرفت بیماری را ارزیابی کنند. با پنج مرحله این بیماری آشنا شوید:

مرحله‌ی اول بیماری پارکینسون

مرحله ۱ خفیف‌ترین شکل پارکینسون است. در این مرحله، ممکن است علائمی وجود داشته باشد، اما به اندازه کافی شدید نیستند که برای زندگی روزمره فرد مشکلی ایجاد کنند. در واقع، علائم در این مرحله آنقدر کم هستند که اغلب فراموش می‌شوند. اما خانواده و دوستان ممکن است متوجه تغییراتی در وضعیت بدنی، راه رفتن یا حالات چهره فرد شوند. 

یکی از علائمی که در مرحله ۱ پارکینسون رخ می‌دهد، لرزش و سایر مشکلات حرکتی در یک طرف بدن است. داروهای پارکینسون تجویز شده می‌توانند به طور موثری برای به حداقل رساندن و کاهش علائم در این مرحله کار کنند. 

مرحله دوم

افراد در مرحله دوم، ممکن است به کمک تیم متخصص پارکینسون بهبود پیدا کنند. از جمله روش‌های درمانی که ممکن است برای این مرحله موثر باشند، می‌توان به فیزیوتراپی، درمان دارویی و تغییرات در روش زندگی اشاره کرد. همچنین حضور خانواده و افراد نزدیک در این مرحله بسیار موثر و حیاتی است تا فرد بتواند با این مشکلات بهتر کنار بیاید. مشاوره با یک روانشناس نیز ممکن است به فرد کمک کند تا با این تغییرات و مشکلات روانی ناشی از بیماری پارکینسون سازگار شود. 

مرحله سوم

مرحله ۳ پارکینسون نقطه عطف اصلی در پیشرفت بیماری است. علائم مشابه مرحله ۲ وجود دارد، با این تفاوت که احتمال افتادن و کاهش تعادل افزایش می‌یابد و حرکات به طور کلی کندتر می‌شود. بنابراین، از دست دادن تعادل و افتادن در این مرحله رایج‌تر است. پارکینسون نه تنها در کارهای روزانه بسیاری از افراد در این مرحله تاثیر می‌گذارد، بلکه ممکن است فرد نیاز به استفاده از وسایل کمکی داشته باشد. درمان با دارو و مشاوره کاردرمانی ممکن است در کاهش علائم موثر باشد. 

چهارمین مرحله پارکینسون

در چهارمین مرحله پارکینسون، افراد استقلال خود در زندگی فردی را از دست می‌دهند و نیاز به مراقبت بیشتر دارند. همچنین افراد ممکن است بتوانند بدون کمک حرکت کنند یا بایستند، اما این احتمال نیز وجود دارد که در این مرحله برای ایستادن و راه رفتن به وسایل کمکی مانند واکر نیاز داشته باشند. 

پنجمین مرحله

توسعه‌ یافته‌ترین مرحله بیماری پارکینسون، مرحله پنجم است. سفتی شدید عضلات و کاهش توانایی حرکت ممکن است باعث این شود که بیمار نتواند بایستد یا حرکت کند و نیاز به استفاده از وسایل کمکی مانند ویلچر داشته باشد. افراد ممکن است برای جلوگیری از افتادن نیاز به مراقبت شبانه‌روزی داشته باشند. مراقبت از افراد در مراحل پیشرفته پارکینسون، به توجه و مراقبت خاص نیاز دارد. 

توهم و هذیان در پارکینسون

توهم و هذیان در کدام مراحل پارکینسون رخ می‌دهد؟ 

معمولا ۵۰ درصد از افراد، در مراحل ۴ و ۵، گیجی، توهم و هذیان را تجربه می‌کنند. توهم زمانی رخ می‌دهد که چیزهایی را می‌بینید که وجود ندارند. هذیان‌ها زمانی اتفاق می‌افتد که چیزهایی را باور کنید که درست نیستند. 

زوال عقل نیز شایع است و بین ۵۰ تا ۸۰ درصد از افراد مبتلا به پارکینسون را تحت تاثیر قرار می‌دهد. عوارض جانبی داروها در مراحل بعدی، اغلب می‌تواند از مزایای آن بیشتر باشد. 

درمورد تفاوت پارکینسون و آلزایمر بخوانید!

نحوه دیگر تقسیم‌بندی مراحل پارکینسون 

یکی از مشکلات در مورد سیستم رتبه‌بندی Hoehn و Yahr این است که فقط بر علائم حرکتی تمرکز می‌کند. انواع دیگری از علائم مرتبط با بیماری پارکینسون، مانند اختلالات فکری وجود دارد. به همین دلیل، بسیاری از پزشکان ممکن است از مقیاس رتبه‌بندی یکپارچه MDS نیز استفاده کنند. این سیستم رتبه‌بندی ۵۰ سوال جامع در مورد علائم حرکتی و غیر حرکتی می‌پرسد. این کار به پزشکان اجازه می‌دهد تا مشکلات شناختی را که ممکن است وظایف روزمره و اثربخشی درمان را مختل کنند، ارزیابی کنند. 

این مقیاس بسیار پیچیده‌تر و همچنین دقیق‌تر است و به پزشکان اجازه می‌دهد تا تصویر کامل‌تری را در نظر بگیرند که به جای علائم حرکتی، کل وضعیت سلامت فرد را بررسی می‌کند. 

علائم غیر حرکتی

علائم حرکتی مانند سفتی عضلات و لرزش بیشتر برای ارزیابی پیشرفت بیماری پارکینسون استفاده می‌شود. با این حال، علائم غیر حرکتی نیز رایج است. برخی از افراد سال‌ها قبل از ابتلا به پارکینسون این علائم را نشان می‌دهند و در برخی افراد، پس از ابتلا به پارکینسون، علائم ظاهر می‌شوند. اکثر افراد مبتلا به بیماری پارکینسون علائم غیر حرکتی را نیز تجربه خواهند کرد. نشانه‌های غیر حرکتی عبارتند از: 

  • تغییرات شناختی، مانند مشکلات حافظه یا برنامه ریزی، یا کند شدن تفکر
  • اختلالات خلقی مانند اضطراب و افسردگی
  • اختلالات خواب مانند بی‌خوابی
  • خستگی
  • یبوست
  • مشکلات بینایی
  • مشکلات گفتاری و بلع
  • مشکل در حس بویایی 

همچنین ورزش‌های مناسب برای پارکینسون را بشناسید!

آیا بیماری پارکینسون کشنده است؟ 

بیماری پارکینسون به خودی خود، باعث مرگ نمی‌شود. با این حال، علائم مربوط به پارکینسون می‌تواند کشنده باشند. به عنوان مثال، صدمات ناشی از زمین خوردن یا مشکلات مرتبط با زوال عقل می‌تواند کشنده باشند. برخی از افراد مبتلا به پارکینسون در بلع مشکل دارند. این وضعیت، می‌تواند منجر به پنومونی آسپیراسیون شود. این وضعیت زمانی ایجاد می‌شود که غذا یا سایر اشیاء خارجی به داخل ریه‌ها وارد می‌شود. 

در مورد امید به زندگی در بیماران پارکینسونی نیز بخوانید!

آنچه باید در مورد مراحل پارکینسون بدانید!

به صورت کلی هیچ درمان قطعی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد. همچنین هیچ علت مشخصی نیز برای وجود ندارد. بیشتر موارد بیماری پارکینسون بدون ارتباط ژنتیکی اتفاق می‌افتد. بر اساس تحقیقات، تنها ۱۰ درصد از افراد مبتلا به پارکینسون گزارش می‌دهند که یکی از اعضای خانواده خود به این بیماری مبتلا هستند. بسیاری از علل، مشکوک هستند و مورد مطالعه قرار گرفته اند، اما هیچ علت واحدی را نمی‌توان به طور قطعی با پارکینسون مرتبط دانست. 

با این حال، تحقیقات در حال انجام است. تخمین زده می‌شود که مردان دو برابر بیشتر از زنان به پارکینسون مبتلا هستند. در نهایت، درک هر دو علائم حرکتی و غیرحرکتی پارکینسون می‌تواند باعث تشخیص زودهنگام و در نتیجه درمان زودتر شود که می‌تواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد. دانستن مراحل پارکینسون و عوامل خطر، می‌توانند به شما در تشخیص علائم در مراحل اولیه کمک کند. به خاطر داشته باشید که همه افراد تا شدیدترین مراحل پارکینسون پیشرفت نمی‌کنند. این بیماری می‌تواند در بین افراد مختلف، بسیار متفاوت باشد. 

در مورد جراحی پالیدوتومی نیز بخوانید!

کلام پایانی 

در این مقاله، دو نوع مختلف از مراحل پارکینسون را مورد بررسی قرار دادیم و هر کدام از آن‌ها را به صورت کامل توضیح دادیم. پارکینسون، یکی از بیماری‌های خطرناک است که علائم آن با استفاده از داروها و برخی از جراحی‌ها مانند: تالاموتومی، پالیدوتومی و تحریک عمیق مغز قابل درمان است. همانطور که گفته شد خود بیماری قابل درمان نیست، اما علائم آن تا حد زیادی قابل درمان هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *