علائم تومور مغزی زنان

علائم تومور مغزی زنان: آیا نشانه‌ها در مردان و زنان متفاوت هستند؟ 

تومورهای خوش خیم مغز، رویدادهای مرموز سلامتی هستند که ما نمی‌توانیم به طور کامل توضیح دهیم. پزشکان گاهی اوقات این رشدها را به طور اتفاقی کشف می‌کنند. سردردهای شدید هنگام بیدار شدن از خواب، می‌تواند نشانه‌ای از تومور مغزی باشد. در این مقاله، قصد داریم علائم تومور مغزی در زنان را بررسی کنیم. برای آشنایی با این نشانه‌ها، تا انتهای مقاله، همراه ما باشید. 

علائم تومور مغزی زنان

علائم تومور مغزی زنان

به صورت کلی علائم تومور مغزی زنان، همان نشانه‌هایی است که در مردان نیز بروز پیدا می‌کند. زنان مبتلا به مننژیوم اغلب اول صبح سردرد دارند، برخی گزارش می‌دهند که به دلیل سردردها، از خواب بیدار می‌شوند. همچنین، مننژیوم می‌تواند باعث تشنج در زنان شود. هر فردی که موج جدیدی از سردردهای شدید دارد باید به پزشک مراجعه کند. آدنوم هیپوفیز، می‌تواند باعث تغییراتی در غده هیپوفیز شود که می‌تواند چرخه قاعدگی زنان را تحت تاثیر قرار دهد. این تومورها، همچنین می‌توانند باعث از دست دادن دید محیطی یا تاری دید شوند. تومورهای هیپوفیز همچنین می‌توانند باعث تغییر در وزن، سطح انرژی، تشنگی، دفع ادرار و سایز پا شوند. 

تومور مغزی در زنان

زنان در مقایسه با مردان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به دو نوع تومور خوش خیم مغز یعنی، مننژیوم و آدنوم هیپوفیز هستند. یک نظریه در مورد اینکه چرا زنان بیشتر به تومورهای خوش خیم مغزی مبتلا می‌شوند این است که زنان دارای سطوح بالاتر استروژن نسبت به مردان هستند. وقتی مننژیوم را آزمایش می‌کنیم، برخی گیرنده‌های استروژن دارند، به این معنی که تومورها می‌توانند توسط استروژن تغذیه شوند. این شرایط می‌تواند توضیح دهد که چرا برخی از مننژیوم‌ها در دوران بارداری زمانی که سطح هورمون‌ها بالاتر از حد طبیعی است، رشد می‌کنند. 

درمورد انواع سردرد نیز بخوانید!

نکات مهم تومور مغزی در زنان

در حالی که ناشناخته‌های زیادی، وجود دارد، حقایق زیادی در مورد تومورهای مغز وجود دارد که عبارتند از: 

  • زنان بیش از دو برابر مردان در معرض ابتلا به مننژیوم هستند
  • زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به آدنوم هیپوفیز هستند، اما این تفاوت کمتر چشمگیر است
  • به نظر نمی‌رسد که انتخاب‌های سبک زندگی بر خطر ابتلای زنان به هر دو نوع تومور تأثیر بگذارد
  • عامل خطر خارجی شناخته شده، قرار گرفتن در معرض پرتوهای مضر است
  • تومورهای خوش خیم مغز، نیاز به مراقبت پزشکی دارند 

نکته: مهم است که بدانید خوش خیم بودن به معنای‌عدم نیاز به درمان نیست. تمام تومورهای مغزی شناخته شده، باید توسط جراح مغز و اعصاب ارزیابی شوند و ممکن است برخی نیاز به برداشتن، داشته باشند. درمان توصیه شده به علائم بیمار، اندازه و محل تومور، و تعادل خطرات در برابر مزایای جراحی بستگی دارد. 

تفاوت علائم تومور مغزی زنان و مردان

بیماران زن مبتلا به GBM از بقای بهتری نسبت به بیماران مرد برخوردار هستند، بلکه مسیرهای علل ایجاد GBM بر اساس جنسیت فرد متفاوت است. تومورها در بیماران زن بیشتر توسط مسیرهای سیگنالینگ تنظیم شده با اینتگرین هدایت می‌شوند و تومورها در بیماران مرد بیشتر توسط مسیرهای سیگنالینگ تنظیم کننده چرخه سلولی هدایت می‌شوند. این موضوع، نشان می‌دهد که گزینه‌های درمانی برای جنسیت‌های مختلف می‌تواند متفاوت باشد. 

باروری یک نگرانی برای مردان و زنانی است که تحت شیمی درمانی و پرتودرمانی قرار می‌گیرند. اگر یک بیمار زن در دوران بارداری باشد، بحث در مورد نگرانی‌های بارداری برای بیماران بسیار مهم است. پرتودرمانی، شیمی درمانی و درمان‌های هدفمند مانند آواستین، همگی می‌توانند باعث نارسایی تخمدان شوند. 

متاسفانه، اغلب به بیمارانی که دارای گلیوم درجه بالا یا حتی درجه پایین هستند، بارداری را توصیه نمی‌شود. ابن توصیه، به دلیل افزایش هورمون‌های رشد است که منجر به رشد جنین می‌شود و می‌تواند منجر به رشد تومور نیز شود. بسیار مهم است که با بیماران زن مبتلا به تومورهای مغزی در مورد بارداری گفتگو شود. 

تفاوت علائم تومور مغزی زنان و مردان

علائم تومور مغزی در خانم‌ها

تومورهای مغزی با توجه به اولیه یا ثانویه بودن، نشانه‌های متفاوتی دارند. منظور از اولیه و ثانویه محل تشکیل تومور است. تومورهای اولیه در خود بافت مغز تشکیل می‌شوند. درحالی‌که تومورهای ثانویه، تومورهایی هستند که از ناحیه‌های دیگر بدن به مغز پیشروی می‌کنند. به طور مثال در زنان مبتلا به سرطان پستان، متاستاز نیز بیشتر اتفاق می‌افتد و سلول‌های سرطانی به مغز نیز حمله می‌کنند. به این ترتیب تومور مغزی ثانویه ایجاد می‌شود. شایع‌ترین نشانه‌های تومور مغزی در بانوان و دختران جوان عبارتند از:

  • سردردهای دائمی که به مسکن جواب نمی‌دهد
  • سرگیجه
  • ضعف دست و پا
  • مشکلات گفتاری و کلامی
  • تشنج‌های بی‌مورد
  • بروز مشکلات روحی و روانی غیرعادی

در زنان و دختران، مشکلات هورمونی که چرخه قاعدگی را دچار اختلال می‌کند نشانه تومور مغزی است. در صورت بروز هرگونه از علامت‌های گفته شده که در ادامه با جزئیات بیشتر بررسی می‌شوند، باید به پزشک مغز و اعصاب مراجعه کنید تا با آزمایش، MRI و CT اسکن،  تومور مغزی تشخیص داده شود.

سردرد

شایع‌ترین علامت تومور مغزی در بانوان، سردردهایی است که با مسکن هم آرام نمی‌شوند. طبق آمار  46 درصد مبتلایان به تومور مغزی با سردردهای مداوم به بیماری خود پی برده‌اند. برخی از زنان و دختران دارای تومور مغزی می‌گویند این سردردها باعث می‌شود صبح از خواب بیدار شوند.

سردردهای ادامه دار، دردهای که در سر هنگام تکان دادن سر یا بالا و پایین نگه داشتن سر ایجاد می‌شوند، نشانه تومور مغزی هستند. سردردهایی که با حالت تهوع و سرگیجه همراه می‌شوند را باید به پزشک خود اطلاع دهید. در این سردردها، تومور از گردش آزادانه مایع مغزی و خون در رگ‌ها جلوگیری کرده و به رگ و عروق وارد فشار می‌کند. در ادامه این فشار و عدم تحرک مایع مغزی سردرد ایجاد می‌کند.

تشنج؛ دومین علامت شایع تومور مغزی

زنان و دختران مبتلا به تومور مغزی در 33 درصد مواقع دچار تشنج می‌شوند. این نشان می‌دهد که بعد از سردرد، تشنج در رتبه دوم علائم تومور مغزی در خانم‌ها قرار دارد. تشنج دلایل دیگری مانند: صرع، تب بسیار بالا، سکته مغزی یا تروما نیز دارد. با این حال در فردی که تا به حال تشنج نداشته، بروز تشنج یک نشانه از تومور است. تومور مغزی به دلیل ماهیت خود، سیگنال‌های مغز را دچار اختلال می‌کند که خود را با تشنج نشان می‌دهد. همه بیماران مبتلا به تومور مغزی حداقل یک بار تشنج را تجربه می‌کنند. این علامت علاوه بر زنان و دختران در کودکان نیز بسیار شایع است.

تشنج تنها به بیهوشی، کف کردن دهان یا قفل شدن عضلات اطلاق نمی‌شود و نشانه‌های دیگری دارد که عبارتند از:

  • تغییر ناگهانی رفتار
  • عدم کنترل روی عضلات
  • لرزش خفیف تا شدید عضلانی
  • از دست دادن هوشیاری با تکان‌های شدید در بدن یا انقباض عضلات
  • خیره شدن به فضا
  • تغییر در دید

مشکل در تکلم و ادا کردن کلمات به طوری که در فهم صحبت های فرد اختلال ایجاد شود نیز در هنگام بروز تشنج اتفاق می‌افتد.

تهوع و استفراغ همراه با دیگر علائم

 حالت تهوع و بالا آوردن، لزوما علامت تومور مغزی نیست. با این حال از بین مبتلایان به تومور مغزی، 22 درصد نشانه تهوع داشته اند. تهوع و استفراغی که با سایر علائم گفته شده در این مقاله همراه باشند، بیشتر ممکن است به دلیل تومور مغزی باشند.

بروز مشکل در بینایی و شنوایی

25 درصد افرادی که مشکل بینایی و شنوایی را تجربه کرده‌اند با تومور مغزی روبرو شده‌اند. در صورت بروز هرگونه تغییر ماندگار در شنوایی و بینایی باید به پزشک معالجه کنید. اغلب چشم پزشکان پس از معاینه می‌توانند فشار چشم ناشی از تومور را تشخیص دهند. با این حال بهتر است نزد متخصص مغز و اعصاب نیز بروید.

تغییرات روحی، روانی و جسمی

از آنجا که تومور مغزی، مغز را درگیر می‌کند تغییرات خلق و خو یکی از علائم آن است. دیگر نشانه‌های مربوط به تغییرات روحی، روانی و جسمی تومور مغزی عبارتند از:

  • دوره‌های طولانی افسردگی
  • تغییرات نوسان دار خلقی
  • از دست دادن کنترل خشم، صبر و حوصله
  • فراموشی‌های موقتی یا طولانی مدت
  • عدم توانایی در تمرکز کردن
  • احساس خستگی مداوم
  • خواب آلودگی شدید و خوابیدن ناگهانی

تشخیص تومور مغزی 

هنگامی که بیمار به پزشک ارجاع داده می‌شود، پزشک در مورد شدت علائم و تأثیر آن بر زندگی روزمره بیمار صحبت می‌کند. او فرآیند تشخیص را با MRI برای تایید محل تومور شروع می‌کند. سپس یک سری آزمایشات را برای تعریف بهتر تومور تجویز می‌کند. اگر تشخیص داده شود که تومور سرطانی است، با تیم نوروانکولوژی مشورت می‌شود تا مراحل بعدی را مشخص کرد. در صورتی که تومور خوش خیم تشخیص داده شود، در مورد گزینه‌های درمان جراحی و غیرجراحی صحبت خواهد شد. 

همچنین در مورد جراحی تومور مغزی بیش‌تر بخوانید!

کلام پایانی 

تشخیص تومور در مغز می‌تواند ترسناک و استرس‌زا باشد، اگرچه همه تومورهای مغزی سرطانی نیستند. در واقع حدود دو سوم آن‌ها خوش خیم هستند. با این حال، هنوز هم می‌توانند برای مغز مشکلاتی ایجاد کنند. در این مقاله به شباهت‌ها و تفاوت‌های علائم تومور مغزی زنان و مردان پرداختیم. برخی تومورهای مغزی، در زنان شایع‌تر است، اما به صورت کلی مردان بیشتر به تومور مغزی مبتلا می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *