انجام تمام تلاش خود برای سالم ماندن و قوی ماندن برای همه افراد مبتلا به بیماری پارکینسون کلیدی است. تحقیقات نشان داده است که پیروی از برخی اصلاحات سبک زندگی میتواند به شما در دستیابی به دو هدف مهم کمک کند. یک، کنترل علائم و دو پیشرفت روند درمان بیمار. یکی از عوامل مهم در مدیریت بیماری پارکینسون، رژیم غذایی مناسب است. مطالعات نشان داده است که تغذیه صحیح میتواند عوارض بیماری را کاهش دهد و کیفیت زندگی بیماران را بهبود بخشد. در این مقاله، به بررسی رژیم غذایی مناسب برای افراد مبتلا به پارکینسون میپردازیم. برای آشنایی با رژیم غذایی برای بیماران پارکینسون، تا انتهای مقاله، همراه ما باشید.
پارکینسون چیست؟
بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی مزمن است که بر روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر میگذارد. این بیماری معمولاً با علائمی مانند لرزش، سفتی عضلانی، کاهش توانایی حرکتی و اختلالات تعادل همراه است. هر ساله، بیش از میلیونها نفر در سراسر جهان تحت تأثیر این بیماری قرار میگیرند.
رژیم غذایی برای بیماران پارکینسون چیست؟
رژیم غذایی برای بیماران پارکینسون به مجموعهای از مواد غذایی و تغییرات در الگوی تغذیه اطلاق میشود که طراحی شده است تا عوارض بیماری را کاهش دهد و بهبود کیفیت زندگی آنها را تسهیل کند. این رژیم غذایی معمولاً شامل ترکیبات مغذی مختلفی است که به سلامتی عمومی بیمار کمک کرده و عوارض بیماری را کاهش میدهد.
تاثیر رژیم غذایی برای بیماران پارکینسون
اصلاح رژیم غذایی و تمرکز بر ورزش میتواند تاثیرات زیادی بر زندگی بیماران پارکینسونی داشته باشد که عبارتند از:
- بیمار را برای مدت طولانیتری سالم نگه میدارد.
- به فرد کمک میکند از علائم ثانویه پارکینسون مانند یبوست جلوگیری کند.
- موجب بهبود تحرک و تعادل میشود.
- کیفیت کلی زندگی فرد را افزایش میدهد.
نقش رژیم غذایی
پیروی از یک رژیم غذایی متعادل، سلامتی عمومی را بهبود میبخشد و توانایی فرد را برای مقابله با علائم بیماری افزایش میدهد. خوردن مقدار زیادی غذاهای کامل، مانند: میوهها و سبزیجات، پروتئین بدون چربی، لوبیاها و حبوبات، و غلات کامل و هیدراته ماندن، راههای کلیدی برای داشتن انرژی و سلامت کلی هستند.
تاثیر بر یبوست
بسیاری از بیماران مبتلا به پارکینسون یبوست را به دلیل کندی دستگاه گوارش تجربه میکنند. در بهترین حالت، یبوست آزاردهنده است، اما در بدترین حالت، روده بزرگ ممکن است تحت تاثیر قرار گیرد. با رژیم غذایی غنی از فیبر از منابعی مانند: میوهها و سبزیجات تازه، غلات کامل، سبزیجات، حبوبات و نانها و غلات سبوس دار با یبوست مبارزه کنید. نوشیدن مایعات زیاد و ورزش نیز میتواند به جلوگیری از یبوست کمک کند.
کم آبی بدن
داروهایی که بیماری پارکینسون را درمان میکنند میتوانند موجب خشکی و کم آبی شوند. کم آبی بدن نه تنها میتواند فرد را خستهتر کند، بلکه میتواند به گیجی، مشکلات تعادلی، ضعف و مشکلات کلیوی نیز منجر شود. حتما در طول روز مقدار زیادی آب و سایر مایعات بنوشید.
تداخل دارویی
دارویی که بیشتر برای درمان بیماری پارکینسون استفاده میشود، کاربیدوپا-لوودوپا، در روده کوچک شما جذب میشود. اگر بیمار دارو را مدت کوتاهی پس از خوردن یک وعده غذایی با پروتئین بالا مصرف کند، روند جذب مختل میشود. برای کمک به به حداکثر رساندن اثرات دارو، غذاهای پر پروتئین را در ساعات دیگر روز مصرف کنید. اگر دارو را صبح مصرف میکنید، در صبحانه به جای تخم مرغ پر پروتئین، بلغور جو دوسر بخورید و پروتئین مصرفی خود را برای بعد ذخیره کنید.
بهترین متخصص پارکینسون را بشناسید!
نکاتی برای شروع رژیم غذایی برای بیماران پارکینسون
برخی نکات مهم برای شروع رژیم غذایی مناسب عبارتند از:
- تغییر رژیم غذایی میتواند دشوار باشد. تغییرات کوچک میتواند مزایای بزرگی را به همراه داشته باشد.
- با متخصص تغذیهای مشورت کنید که میتواند به شما در برنامه ریزی منوها و تهیه لیست خرید برای تهیه وعدههای غذایی مغذی که دوست دارید و نیازهای فردی و زمان مصرف داروها را در نظر میگیرد، کمک کند.
- کاردرمانگر میتواند به شما کمک کند تا دستگاههای کمکی را برای آسانتر کردن خوردن و آشامیدن پیدا کنید.
- اگر دچار اضطراب یا افسردگی هستید، با پزشک صحبت کنید. این علائم میتواند میل به غذا خوردن را سرکوب کند.
- اگر مشکلات بلع باعث ایجاد مشکل در غذا خوردن میشود، پزشک ممکن است بتواند کمک کند.
غذاهایی که سلامت مغز را تقویت میکنند
در علم سلامت مغز، ما اغلب از کلمه محافظت عصبی استفاده میکنیم: فرآیندی که از طریق آن میتوانیم از سلامت سلولهای مغز و توانایی آنها در برقراری ارتباط با یکدیگر حمایت کنیم. تحقیقات شواهدی در مورد فواید احتمالی برخی غذاها ارائه کرده است. برخی غذاها بخشی از یک رژیم غذایی سالم برای پارکینسون هستند که عبارتند از:
- گردو: حاوی اسید چرب ضروری به نام امگا ۳ و انواع مواد معدنی است که مطالعات اولیه با کاهش خطر زوال عقل مرتبط است. سعی کنید هر روز پنج تا ۱۰ عدد غذا بخورید.
- پسته: ویتامین K و آنتی اکسیدانهای موجود در آن پتانسیلی برای کمک به برقراری مجدد ارتباطات از دست رفته بین نورونها دارد. همچنین حاوی مقدار کمی لیتیوم هستند که به بهبود خلق و خو کمک کند.
- آجیل ماکادمیا: روغن موجود در این آجیل ممکن است تولید انتقال دهندههای عصبی را افزایش دهد که به سلولهای مغز کمک میکند تا با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
- بادام هندی: آهن، روی و منیزیم موجود در بادام هندی ممکن است سروتونین را افزایش دهد و خطر از دست دادن حافظه را کاهش دهد.
- بادام ها: اگرچه بادام تاثیر کمی بر سلامت مغز دارد، اما بادام حاوی فیبر است که به تسکین یبوست (یک علامت رایج در PD) کمک میکند.
- آجیل برزیلی: این آجیل حاوی سلنیوم است، یک ماده معدنی که ممکن است پتانسیل مقابله با سموم محیطی مانند آفت کشها را داشته باشد. در روز بیشتر از یک یا دو مرتبه، نخورید.
- زردچوبه: ماده موثره آن کورکومین است. زردچوبه را به غذا اضافه کنید، اما آن را به عنوان مکمل مصرف نکنید.
- دارچین سیلان: در مطالعات حیوانی، این ادویه پتانسیل را برای عادیسازی سطوح انتقال دهندههای عصبی و سایر تغییرات مغزی PD نشان داده است. دارچین ارگانیک نیز ترجیح داده میشود.
غذاهای ضد التهاب
مبارزه با التهاب میتواند یکی دیگر از استراتژیهای مهم برای حفظ سلامت مغز باشد. انواع چربیهایی که مصرف میکنید ممکن است در کاهش التهاب در بدن نقش داشته باشند. به ویژه آنهایی که به عنوانتری گلیسیرید با زنجیره متوسط شناخته میشوند ممکن است مفید باشند. روغن نارگیل حاوی این چربی است. همانطور که روغن زیتون استفاده میکنید، میتوانید از آن نیز بهره ببرید. سایر غذاهای ضد التهابی عبارتند از:
- رزماری
- ماهیهای روغنی، مانند سالمون، ماهی تن و ماهی خال خالی
- سبزیجات با برگ سبز تیره، مانند کلم پیچ، سبزیجات کلم، اسفناج
- محصولات سویا
فواید آنتی اکسیدانها در رژیم غذایی برای بیماران پارکینسون
غذاهای حاوی آنتی اکسیدان نیز ممکن است از سلامت مغز محافظت کنند. آنتی اکسیدانها با مولکولهای معروف به رادیکالهای آزاد، مقابله میکنند، رادیکالهای آزاد، میتوانند به سلولهای سالم از جمله نورونها آسیب برسانند. میوههایی که به رنگ بنفش و قرمز هستند مانند زغال اخته و تمشک حاوی رنگدانههایی به نام آنتوسیانین هستند که آنتی اکسیدانهای معروفی هستند. برخی از مطالعات نشان میدهد که نوشیدن چای سبز (سه فنجان در روز) محافظ عصبی است، زیرا EGCG که در چای سبز یافت میشود، هم یک عامل ضد التهابی و هم یک آنتی اکسیدان است.
همچنین بخوانید: مراقبتهای بعد از جراحی پارکینسون
کلام پایانی
رژیم غذایی مناسب و بهینه برای بیماران پارکینسون میتواند نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی آنها ایفا کند. با توجه به تحقیقات اخیر در این زمینه، مصرف مواد غذایی سالم و غنی از مواد مغذی مهم میتواند به کاهش علائم بیماری و بهبود وضعیت عمومی بیمار کمک کند. با این حال، همچنین باید توجه داشت که هر فرد بیمار ممکن است نیازهای مختلفی داشته باشد و برای تعیین رژیم غذایی مناسب، بهتر است با پزشک یا تغذیهشناس مشورت شود.
دیدگاهتان را بنویسید